[av_slideshow_full size=’featured’ stretch=” animation=’slide’ autoplay=’true’ interval=’5′ control_layout=’av-control-default’ src=” attachment=” attachment_size=” position=’top left’ repeat=’no-repeat’ attach=’scroll’] [av_slide_full id=’535′ slide_type=” video=’http://’ mobile_image=” video_format=” video_ratio=’16:9′ video_controls=” video_mute=” video_loop=” video_autoplay=” title=” custom_title_size=” custom_content_size=” caption_pos=’caption_bottom’ link_apply=” link=” link_target=” button_label=’Click me’ button_color=’light’ link1=” link_target1=” button_label2=’Click me’ button_color2=’light’ link2=” link_target2=” font_color=” custom_title=” custom_content=” overlay_enable=” overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=”][/av_slide_full] [av_slide_full id=’534′ slide_type=” video=’http://’ mobile_image=” video_format=” video_ratio=’16:9′ video_controls=” video_mute=” video_loop=” video_autoplay=” title=” custom_title_size=” custom_content_size=” caption_pos=’caption_bottom’ link_apply=” link=” link_target=” button_label=’Click me’ button_color=’light’ link1=” link_target1=” button_label2=’Click me’ button_color2=’light’ link2=” link_target2=” font_color=” custom_title=” custom_content=” overlay_enable=” overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=”][/av_slide_full] [av_slide_full id=’533′ slide_type=” video=’http://’ mobile_image=” video_format=” video_ratio=’16:9′ video_controls=” video_mute=” video_loop=” video_autoplay=” title=” custom_title_size=” custom_content_size=” caption_pos=’caption_bottom’ link_apply=” link=” link_target=” button_label=’Click me’ button_color=’light’ link1=” link_target1=” button_label2=’Click me’ button_color2=’light’ link2=” link_target2=” font_color=” custom_title=” custom_content=” overlay_enable=” overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=”][/av_slide_full] [av_slide_full id=’532′ slide_type=” video=’http://’ mobile_image=” video_format=” video_ratio=’16:9′ video_controls=” video_mute=” video_loop=” video_autoplay=” title=” custom_title_size=” custom_content_size=” caption_pos=’caption_bottom’ link_apply=” link=” link_target=” button_label=’Click me’ button_color=’light’ link1=” link_target1=” button_label2=’Click me’ button_color2=’light’ link2=” link_target2=” font_color=” custom_title=” custom_content=” overlay_enable=” overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=”][/av_slide_full] [/av_slideshow_full] [av_tab_container position=’sidebar_tab sidebar_tab_left’ boxed=’noborder_tabs’ initial=’1′] [av_tab title=’Navnet “Aasiaat”‘ icon_select=’yes’ icon=’ue841′ font=’entypo-fontello’]

Man ved ikke helt klart hvorfor Aasiaat er navnet på byen. Aasiaat betyder ”edderkopperne”. Men man mener, at Aasiaat for 250 år siden er blevet kaldt for “Aasiat” (med et ”a” – som betyder: ”de, der er på vej til sommerfangstpladserne.”)

Egedesminde blev grundlagt

Niels Rasch Egede grundlagde i 1759 Egedesminde nord for Nassuttooq, Eqalussuit,. Det gjorde han for at minde sin far, Hans Egede, der var den første missionær, der tog til Grønland. Men da stedet ikke var særlig egnet til beboelse, flyttede man stedet til handelsstedets ø i 1763 til dens nuværende plads, Aasiaat, anført af J.P. Dorph sammen med Jens Schmidt samt Adam Thorning. Byens nuværende plads blev kaldt for ”Jesse Bay” af hvalfangerne.

Kilder fra Museet, samt fra bogen ”Aasiaat ukiuni 250-ini”.
Skrevet af Nivikka Rafaelsen, 2o, 2015/16
[/av_tab] [av_tab title=’Årets gang i Aasiaat’ icon_select=’yes’ icon=’ue85b’ font=’entypo-fontello’]

Januar

Fra den 1. januar til Hellig Tre Kongers Dag, kan man møde folk på gaden, der er klædt ud. Det er en tradition, der går langt tilbage i tiden. De går ind og ud af husene klædt ud i alskens udklædninger, og når de er indenfor, bliver de bedt om at danse, men de skal helst ikke sige noget, fordi meningen er, at de ikke skal kunne genkendes. Men man skal huske at have små gaver parat (slik, kager etc.), for de forventer, man giver dem noget. ”Mitaartut” kan man også møde på gaden, hvor de forfølger folk, og skræmmer dem. Den sidste dag, den 6. januar, er de mere udtalte, da det er den sidste dag for ”Mitaartut”,  og når klokken slår midnat, får de taget deres maske af. Og dette sker for det meste i midtbyen, for eksempel ved Pisiffik.

Og på Hellig Tre Kongers Dag bliver julepynt taget ned og byens juletræ slukket.

Den 13. januar er en højtidelig dag, hvor man fejrer solens genkomst. Skoleelever, studerende og andre tager ud for at se de første solstråler, og på denne dag titter solen frem på et bestemt tidspunkt, kl. 12:05. Her i Aasiaat, tager vi alle sammen op til Telebakken. GUX-studerende tager tilbage til skolen efter at have set solen titte frem, hvor de får kakao og boller.

I midten af januar er der ”Kulturnat”. Det er et arrangement, hvor mange virksomheder holder åbent hus, hvor alle kan deltage. GUX-Aasiaat holder ligeledes åbent, hvor der er mange ting, man kan se og overvære. Kulturnat på GUX bliver arrangeret af lærere, kollegiepædagoger samt de studerende.

Februar/marts

I denne tid er havet iset til, alt efter vejrforholdene. Når der er is, kan man se folk på havisen: fiskere, fodboldspillere, folk på gåture, skiløbere, folk, der henter vand, samt folk på slædehunde og snescootere. Og i disse måneder er det årets koldeste tid, hvor folk er pakket godt ind. Også i disse måneder arrangerer man i Nordgrønland ”Nordgrønlands Hundeslædevæddeløb”, hvor arrangementet skiftes til at foregå i Qaasuitsup Kommuneas byer. Nordgrønlands hundeslædevæddeløb er som ordet siger, et væddeløb med hundeslæder. Løbet foregår i et vidtstrakt landområde. (Vinter 2016 er en af de varmere vintre, hvor havet slet ikke isede til.)

April/maj

På denne tid er sneen så småt ved at smelte, af solens varme. I begyndelsen af maj arrangeres ”Gør Maj Sund”. Det er et arrangement, hvor alle, der ønsker at leve et sundere liv, kan deltage, fra begyndere til sportsfolk. Hele maj-måned kan man deltage i forskellige sportsarrangementer.

Omkring den 27. maj er der midnatssol i Aasiaat. Når der er midnatssol, er folk mere ude, hvor man også tager mere ud på fangst, i den lyse nat. Også børnene er mere ude til langt ud på natten. Når man kommer udefra, kan det være lidt mærkeligt, at man ikke kan sove så meget om natten, men på den anden side, er det en glæde, at man får mere kræfter.

Sommeren bliver startet af børnene, da den 1. juni er den ”Internationale Børnedag”, hvor børnene har alt muligt at tage sig til, denne dag.

Den 21. juni er det Grønlands Nationaldag, hvor et lokalt medlem i landets folkesamling, Inatsisartut, holder tale. I slutningen af juni arrangeres Aasiaat Midnightsun Marathon, hvor man kan løbe marathon midt om natten. Det er et eftertragtet arrangement, som mange udefra Aasiaat deltager i.

Juli/august

De kommende GUX-elever ankommer til byen, og de nye lærere ankommer ligeledes, hvor de ønskes velkommen af skolen. Og da der er gode muligheder for udflugter ved Aasiaat, kan man opleve at der er mange der benytter sig af det.

September

I starten af september arrangeres NIPIAA Rockfestival, som eleverne plejer at se frem til. Festivalen varer i flere dage, hvor mange musikgrupper fra hele landet deltager. Og i september er det også sortebær-tid, hvor man kan se bærplukkere på Aasiaats omkringliggende øer.

November

I slutningen af november siger vi farvel til solen, da vintermørket starter.

December

På den mørkeste vinterdag tændes byens juletræ den første adventsdag og julestjernerne i vinduerne tændes, og andet julepynt lyser op. December er julemåned, og adventsdagene er højtider, ligesom jul og påske. Juledagene den 24., 25. og 26. december bliver fejret sammen med familien. Mange studerende vælger at tage til hjembyen for at fejre julen sammen med familien, men der er også nogle, som vælger at fejre julen i Aasiaat. Disse bliver selvfølgelig også sørget for, at de får en god jul på GUX.

Skrevet af Johanne Bernhardsen og Ulunnguaq G. Sørensen, 2.o, 2015/16
[/av_tab] [av_tab title=’Musiklivet i Aasiaat’ icon_select=’yes’ icon=’ue801′ font=’entypo-fontello’]

Aasiaat er en musikby. Adskillige kendte musikgrupper kommer oprindeligt fra Aasiaat. Som eksempel kan vi nævne; Ado Lynge, Inneruulat, Piitsukkut og Ole Kristiansen. Musikstudiet Ulo har også haft Aasiaat som base, indtil det blev flyttet til Sisimiut i 1992. Vi kan også nævne ”Igdlo” (klubben), som har været godt benyttet som øvelokale.

I dag har Aasiaat stadig et livligt, lokalt musikliv. Vi kan nævne festivalen ”Nipiaa Rock Festival” samt ”Xapinng!” som er en sangkonkurrence.

Musikerforeningen ”Nipiaa” blev dannet i 1983, og har haft skiftende medlemmer i bestyrelsen. Nipiaa sørgede for musiklivet i Aasiaat, blandt andet ved at arrangere koncerter samt den anerkendte festival Nipiaa Rock Festival. Festivalen bliver afholdt hvert år i starten af september, og løber over nogle dage. Til festivalen deltager en hel del kendte musikgrupper. I 2015 besluttede formanden Peter Olsen at træde tilbage, og derefter blev det besluttet, at der skal dannes en helt ny forening, med et helt nyt navn: Inussuit. Inussuit vil køre traditionen med festivalen videre, og vil også arrangere koncerter i byen.

I de seneste år, er man også begyndt at afholde en sangkonkurrence, som man kalder: ”Xapinng!”, og er et meget populært arrangement, hvor alle kan deltage i arrangementet, som kører på den bedste x-factor-stil, og bliver afholdt i forsamlingshuset.

Skrevet af: Eriina Zeeb og Jorna Siegstad, 2.o, 2015/16
Kilde: Bog, ”Aasiaat ukiuni 250-ni”.
[/av_tab] [av_tab title=’Sport i Aasiaat’ icon_select=’yes’ icon=’ue82a’ font=’entypo-fontello’]

Aasiaat er også kendt for at have mange sportsfolk, og for sine stærke foreningskræfter i byen. Som Aasiaat-borgerne plejer at sige; alle står på ski – fra småbørn til ældre, og man træner hele året. ASP er en forening for skiløberne og deres støtter. Om efteråret er der træning, og i næsten alle weekender er der konkurrencer, og om sommeren foregår træningen både inde og ude, med styrketræning og løb.   

T-41 er fodboldspillernes sportsklub. Den blev startet i 1941 og er velkørende, men i nogle år har den en gang imellem stået stille, men i starten af 2000 blev den genstartet og er i dag en klub med mange medlemmer. Børn og ældre træner der, hvor træningen om vinteren foregår i sportshallen og ude om sommeren.

Norsaq HC er håndboldspillernes klub, som er børnenes, de unges samt de voksnes forening. De træner i sportshallen. I de senere år er Norsaq HC blevet kendt for at spille godt til mesterskaber, hvor klubben flere gange har modtaget opmuntringspriser og har opnået finalepladser.

Andre sportsforeninger, som vi kan nævne: Tae-Kwon do-klub, ABK Badmintonklub, orienteringsløbere samt kvindemotionister, sportsklub for de ældre, samt andre opstartede klubber, som man hører om.

Og der er også et Fitnesscenter i hallen, som også kan benyttes som træningsrum til muskelopbygning, til cykling, til løb samt til boksning.

En af de ting, som man ikke skal glemme at nævne, er de arrangementer med fokus på sport: ”Gør Maj Sund” (en masse sportsarrangementer i hele maj-måned, som alle kan være med til – hvad enten de er nybegyndere eller elite-sportsmennesker), ”Aasiaat Midnightsun Marathon” i juni, samt ”Kvindeløb” i september.

Skrevet af Johannes Brandt, Mads-Henrik Jakobsen, 2.o 2015/16
[/av_tab] [av_tab title=’Map of Aasiaat’ icon_select=’yes’ icon=’ue842′ font=’entypo-fontello’]

Tourist map af Aasiaat, made by the U-classes at Temadage 2017
[/av_tab] [/av_tab_container]