[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Besøg af svensk nomineret forfatter Kalle Güettler.
Kalle Güettler er flere gange blevet nomineret til nordisk råds litteratur for børne- ungdomslitteratur. Fredag den 16. November 2018 lagde han vejen forbi GUX-Aasiaat for at udbrede kendskabet til nordisk børne- og ungdomslitteratur. Dorthie Siegstad vores rektor, Lars Krogsholm vores uddannelsesleder samt Frank Darling Jørgensen bød Kalle Güettler velkommen i lille aula til en præsentation af den litteratur Kalle Güettler har skrevet og arbejdet med i 21 år. Kalle Gëttler er 69 år gammel og er bosiddende i den nordlige del af Sverige.
Tilstede undder oplægget var tre kulturfagsklasser 2p, 2n og 1p der skal forholde sig til de kulturelle værdier og den kulturelle identitet der kommer til udtryk i Kalle Güettlers bøger og forfatterskab.
Kalle Güettler fortalte under oplægget hvilke processer der er undervejs når man skriver en børnebog og hvordan han selv arbejdet sammen med sin færøske og islandske samarbejdspartnere. Det er en lang proces at skrive en børnebog og den kan være mange år undervejs.
Kalle Güettler fortalte specielt om 2 bøger den første var en bog om parkour, der er en urban idrætsaktivitet der handler om at bruge byens forhindringer, mure, tage, rækværker og vægge til at lave parkour. Filosofien bag den udfordrende idrætsudøvelse er at man kun kæmper mod sig selv og ikke andre, det er ikke en sport i den forstand. En anden Bog Kalle Güettler fortalte om var bogen Frivillig der handlede om en ung svensk mand der var en beundre af Hitler i sin ungdom, men senere fandt ud af at Hitler gerne ville tage livet af de Samer , som han så meget op til. Jan, som den unge mand hed, ændrede sit liv og beundrede nu ikke længere Hitler og det fællesskab han havde set bl.a. i Hitlerjugend. Derimod Gik den unge mand Jan ind i modstandsbevægelsen i Norge og døde senere i Normandiet efter en lang kamp imod det som Hitler og Nazi Tyskland stod for.
Det var en spændende eftermiddag på GUX-Aasiaat og vi siger tak til de mennesker der gjorde det muligt at arangerer, især Henrik, vores pedelchef der gjorde det muligt at der kom god lyd og billeder til oplægget.
Kulturfagslærer
Frank Darling Jørgensen
[/av_textblock]